Baner
62. Međunarodno otvoreno prvenstvo Zagreba "Zagiping"

Protekli vikend protekao je u znaku vrhunskog stonog tenisa na 62. Međunarodnom otvorenom prvenstvu Zagreba "Zagiping". Na prvenstvu je učešće uzeo veliki broj stonotenisera i stonoteniserki iz regiona i Evrope koji su se takmičili u četri starosne kategorije, pojedinačno i ekipno.

Ispred kluba "STENS - EURO-ASFALT" Sarajevo nastupili su: Husremović Bakir, Ramljak Toni, Zijadić Benjamin, Karišik Hamza, Hasečić Alemka, Hadžić Kerim i Jažić Adem predvođeni trenerima Amarom Korjenićem i Nikicom Mrđom.

Na svom premijernom Zagipingu, klub "STENS - EURO-ASFALT" je ostvario zapažene rezultate svih takmičara, koji se po prvi put takmiče u ovako jakoj konkurenciji, na ovako velikom prvenstvu.

Najveći uspjeh je ostvario naš Bakir Husremović, najbolji najmlađi kadet u Bosni i Hercegovini, osvojivši treće mjesto i bronzanu medalju u ekipnoj konkurenciji zajedno sa kolegom iz STK "Kreka - Edelex" Tuzla, Amarom Isabegovićem pod reprezentacijom Bosne i Hercegovine. Prve dvije ekipe na turniru su bile iz Rumunije, dok smo mi dijelili treće mjesto sa reprezentacijom Italije. Veliki rezultat za naš klub i za našeg Bakira koji već iduće sedmice putuje na "Eurotalents Hopes selection camp", a koji će se održati u Luxemburgu od 25.05. do 02.06.2015. godine, na koji su pozvani samo najbolji i najperspektivniji igrači iz svih evropskih država. Bakir je također u pojedinačnoj konkurenciji ostvario veliki rezultat, plasiravši se među osam najmlađih kadeta u konkurenciji od njih dvjesto. Bakir je poražen od reprezentativca Rumunije, koji je kasnije osvojio srebrenu medalju.

Toni Ramljak i Benjamin zijadić u ekipnoj konkurenciji najmlađih kadeta su odradili sjajan posao plasiravši se u glavni dio turnira, među 32 najmlađa kadeta. Dva najmlađa takmičara kluba "STENS - EURO-ASFALT" Sarajevo su pokazali sjajnu igru, veliku borbu, mnogo emocija i odličan rezultat za svoj uzrast. Odigrali su veliki broj mečeva i stekli ogromno iskustvo, te otvorili sebi prostor za još veći napredak uz još veću želju i ambiciju. Također, mnogo srčanosti i hrabrosti smo vidjeli kod ova dva mališana, koji su uživali u stonom tenisu na Zagiju.

U pojedinačnom dijelu momci su prošli kvalifikacione grupe kao prvi, i još jedno kolo poslije grupe, nakon čega je uslijedila borba za glavni dio turnira. Toni je uspio savladati svog protivnika iz STK "Mostar" Mostar, te sebi obezbjedio mjesto u grupnoj fazi glavnog dijela turnira. Borbenost i velika želja su se još jednom pokazali kao garant uspjeha, te je Toni prošao i grupnu fazu glavnog dijela turnira, nakon čega je uslijedio meč protiv treće rangiranog igrača iz Hrvatske, Vekić Lea, od kojeg je ispao, ali se odlično nosio i stvorio Leu niz problema u svakom poenu koji se odigrao u meču. Nevjerovatan stoni tenis našeg Tonija, velika borba, mnogo srčanosti i sjajan rezultat!

Benjamin je nakon odličnih partija u ekipnom dijelu i grupnoj fazi pojedinačnog dijela turnira za plasman u glavni dio turnira ispao od dečka iz Rumunije, uz manjak sreće i nedostatak iskustva, no, naš najmlađi takmičar će zablistati u narednom periodu jer njegovo vrijeme tek dolazi, sticajući golemo iskustvo na svim takmičenjima na kojim je učestvovao i na kojim će učestvovati.

Alemka Hasečić je u svojoj prvoj godini nastupanja u kategoriji kadetkinja pokazala da se ravnopravno može nositi sa svim igračicama u svojoj kategoriji. Igrala je odličan stoni tenis, a za plasman među 16 najboljih kadetkinja pojedinačno ispriječila joj se nezgodna odbrambena igračica iz Slovenije. Alemka je odigrala dobar turnir, kako pojedinačno tako i ekipno. U timu Bosne i Hercegovine sa kolegicom iz STK "Kreka - Edelex" Tuzla, Aminom Fazlić, plasirala se među 12 najboljih ekipa. Odigrala je mnogo mečeva, najviše sa slovenskim igračicama, sa kojim je na kraju imala izjednačen omjer pobjeda i poraza. Mnogo naučenih stvari, sjajan turnir i veliko iskustvo za našu Alemku.

Hamza Karišik je svoj prvi Međunarodni turnir odigrao odlično, s ozbirom da nema mnogo odigranih turnira na kontu, i da je vidan manjak iskustva, ali i bez obzira na to, odigrao je veoma hrabro, te je prošao grupnu fazu kvalifikacionog dijela turnira. U drugoj fazi je zaustavljen od dečka iz Hrvatske. Hamza će još napredovati, a sa ovakvim radom, kao dosad, vjerujemo da će biti odličan igrač. Također, jedno veliko iskustvo.

Kerim Hadžić i Jažić Adem, dva predstavnika kluba u juniorskoj konkurenciji, veoma odlučno su prošli svoje grupe kvalifikacionog dijela turnira i plasirali se u glavni dio turnira pojedinačnog dijela natjecanja. Grupnu fazu glavnom dijela turnira je prošao Kerim, nakon čega je zaustavljen od odličnog Slovenca, sa kojim se odlično nosio, međutim nijanse i opet, nedostatak iskustva su presudili za plasman među 16 najboljih juniora, u konkurenciji od preko stotinu. S obzirom da su naši momci jedni od takmičara sa najmanjim stažom karijere, u juniorskoj konkurenciji, postigli su sjajan rezultat. U ekipnoj konkurenciji ispali su od dva dobro rangirana igrača iz Slovenije, koji su među TOP 10. Treba istaći da je Kerim u tom ekipnom meču sa maksimalnim učinkom od 3:0 savladao jednog od Slovenaca.

Čestitke svim našim takmičarima i trenerima na odlično odrađenom turniru, na sjajnim rezultatima, na dobroj igri, na zalaganju, na srčanosti, na hrabrosti, na timskom duhu, na složnosti i na tome što su jedna odlična ekipa.

Svaka čast!

 

zagi3zagi2zagi1